Veľká noc okrem svojej náboženskej podstaty charakterizuje aj príchod jari a zrodenie nového života. Pre našich predkov živiacich sa poľnohospodárstvom mal tento medzník veľký význam z hľadiska prosperity a samotnej existencie. Extrémne dlhé zimy, ako táto mohli mať ešte v nedávnej minulosti až fatálne následky.
Dnes nám však starosti ako prázdna sýpka, alebo hladujúci dobytok nerobia vrásky. Supermarket plný „kvalitných“ potravín stojí na každom rohu, preto Veľkú noc vnímame skôr ako krásne štyri dni voľna. Náboženské a folklórne tradície čiastočne ochladli, avšak postupne si zvykáme na iný rekreáčno-športový rozmer veľkonočných sviatkov.
Zariadenia poskytujúce služby v cestovnom ruchu prispôsobujú v tomto období svoje služby veľkonočnej tradícii. Na jedálnom lístku sa objavia pôstne jedlá, jedlá z jahňaciny, údené mäso s chrenom a podobné špeciality. Rekreantom spríjemňujú pobyt folklórnymi tradíciami z regiónu.
Krpáčovo je rekreačné stredisko a chatová osada na južnom úpätí Nízkych Tatier. Počas sviatkov vo všetkých zariadeniach nechýbala jahňacina, tatarák, údené mäsové špeciality no bolo možné si pochutnať aj na pôstnej mrkvovej polievke so zázvorom. Nočné zábavy sa odohrávajú v nočnom bare na hoteli Polianka. Tradičnú oblievačku prinášajú na Krpáčovo každoročne folkloristi z Čierneho Balogu.